Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cât plătim pentru cel mai "sărac" coş de Paşte. Costul pentru o familie cu 2 copii e uriaş

Pentru a avea o masă îmbelşugată de Paşte, va trebui să facem un efort financiar mai mare în acest an. Produsele de bază s-au scumpit cu peste 20% faţă de anul trecut. Un experiment Observator arată de ce buget avem nevoie pentru bunătăţile pascale.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.04.2024, 19:42

Vezi și

Un experiment Observator arată cât vom plăti pentru un coş de Paşte, cu produse de bază.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Prima oprire o facem la standul cu verdeţuri. O să cumpărăm două legături de ceapă, două legături de ridichi şi o salată verde.

Vânzător: 14 lei.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: De pe masa de Paşte nu poate lipsi friptura de miel, aşa că vom cumpăra nişte carne de miel. O să vreau 2 kg de carne. Kilogramul 46 de lei, da? Are 1 kg, 860. Şi asta înseamnă un total de?

Pe acelaşi subiect

Vânzător: 85 de lei şi 50 de bani.

Desertul face ca bugetul să explodeze.

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Următoarea oprire pe care o facem e la dulciuri. Bună ziua. O să vreau un cozonac tradiţional moldovenesc şi o pască. 240 de lei. O să vreau să cumpăr nişte drob, 20 de ouă şi telemea de vacă. Drobul ar fi de 44 de lei şi 80 de bani. Şi totalul ar fi de 92 de lei. Concluzia? Pentru acest coş unde aţi văzut că am pus dulciuri, câteva verdeţuri, carne, brânză, ouă şi o sticlă de vin plătim 482 de lei.

Costurile pentru un Paşte decent au tot crescut în ultimii ani

"Dacă dumneavoastră aţi făcut un coş sărac de aproximativ 500 de lei. Şi dacă există şi 2 copii cărora trebuie să le faci mici cadouri de Paşte, eu cred că o cheltuială pentru o familie cu 2 adulţi şi 2 copii poate să ajungă la 1.000 de lei", a declarat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Costurile pentru un Paşte decent au tot crescut în ultimii ani. Pentru că tot ce cumpărăm, de la carne, brânzeturi până la dulciuri, are un preţ mai mare.

"În statistică oficială dacă e să privim creștere de preţuri avem 7%, însă dacă intrăm pe caregoriile care conduc la masa de Paște, pretul la carne este mai mare cu 17%, avem creșteri de preț iar la cozonac, la produsele tradiționale", a declarat Florin Andrei, profesor de finanţe. "Un minim de 25% în plus pentru un coş de masa de Paşte. Şi mă refer pentru două zile. Nicidecum pentru întreaga perioadă. Faţă de acum 2 ani, se duce undeva pe la 40%", a declarat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară. Potrivit unui studiu, 60% dintre români plănuiesc să cheltuiască până în 600 lei. Doar 40% dintre români vor cheltui peste 600 de lei pentru masa de Paşte, iar un sfert dintre aceștia - chiar peste 1.000 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Experiment Observator. Cât plătim pentru cel mai "sărac" coş de Paşte. Costul pentru o familie cu 2 copii e uriaş