Antena Meniu Search
x

Video Cum arată lupta pentru primării în marile oraşe din ţară. Rezultatul ar putea influenţa decisiv alegerile prezidenţiale

Alegerile locale dau măsura bătăliei pentru putere. Scorul obtinut în Capitală si în marile orase din tară ar putea influenţa strategia partidelor pentru alegerile prezidenţiale. Analiştii politici spun că numărul de primari va înclina decisiv balanta în lupta din toamnă pentru Palatul Cotroceni. Azi este ultima zi pentru depunerea candidaturilor la alegerile din 9 iunie.

de Redactia Observator

la 30.04.2024, 20:10

Vezi și

Cu 40 de zile înainte de alegeri, hora în patru pentru Primăria Capitalei încă se învârte. Un sondaj INSCOP arată că Nicusor Dan ar câştiga al doilea mandat cu 38,5% din voturi. Ar fi urmat de Cristian Popescu Piedone - cotat cu 27% şi Gabriela Firea - cu 21 de procente. Candidatul PNL, Sebastian Burduja, ar lua doar 10% din voturi. Un alt sondaj, realizat de Avangarde la comanda PSD, arată că Gabriela Firea ar ocupa locul al doilea cu 24%, urmată de Piedone cu 20 de procente.  

PSD conduce în prezent 20 de Consilii Judeţene şi are peste 1.300 de primari în toată ţara

"PSD va avea cel mai mare numar de primari, urmat de PNL si la mare distanta de UDMR. Celelalte partide vor avea un nr foarte mic de primari. La nivel de voturi in 2020, PNL a avut mai multe decat PSD. Pentru ca PNL a castigat orase mari, PSD a castigat mai mult in comune", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA. Dincolo de lupta pentru Capitală, una dintre marile bătălii politice din acest an se va da în Banat.

Primarul din Timisoara, Dominic Fritz, se luptă pentru al doilea mandat si este sustinut de Alianta Dreapta Unită. Doar că lupta cu PSD si PNL va fi una acerbă. Cele două partide îl sustin pe fostul edil Nicolae Robu. Aliate la guvernare, PSD si PNL sunt in razboi total la Constanta. Liberalii mizează pe actualul primar - amiralul Vergil Chitac, iar PSD îl aruncă în luptă pe Horia Constantinescu - fostul sef de la Protecţia Consumatorului. În cursă s-a înscris si fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, sustinut de Dreapta Unită. La Braşov, PSD si PNL îl sustin pe fostul edil, George Scripcaru. Asta în timp ce Dreapta Unită mizează pe Allen Coliban - actualul primar. "Batalia in marile orase. Se va da între candidatii Coalitiei si USR. USR devine principalul adversar politic. Este evident ca asta isi doresc, sa inlature candidatii USR", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

Emil Boc pleacă favorit în lupta pentru Primăria din Cluj-Napoca. Dacă va câstiga, ar fi al 6-lea mandat pentru fostul premier al României. PSD si PNL se vor lupta pe 9 iunie si pentru Primăria din Craiova. Social democratii mizează pe Olguta Vasilescu în lupta cu deputatul PNL Nicolae Giugea. Daca va castiga alegerile, Olguta Vasilescu va obtine al 4-lea mandat de primar in Banie. La Iaşi, PNL se bazează pe actualul edil Mihai Chirica, aflat în cursă pentru al treilea mandat. "PSD va ramane un partid moldovenesc si muntenesc, cu precadere oltenesc. Pentru ca in Oltenia si Moldova este f puternic inradacinat. Iar PNL va fi in continuare primul partid al Banatului, al Transilvaniei si al Crisanei cum am vazut pana acum", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

PSD conduce în prezent 20 de Consilii Judetene si are peste 1.300 de primari în toată tara. Liberalii conduc 17 judetene si au mai bine de 1.200 de primari. Analiştii spun că partidul care va câstiga alegerile locale va porni cu prima sansă în bătălia prezidentială. "Un rezultat sub 1000 de primari al PNL va defavoriza in mod clar candidatul PNL", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA. Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea prin care alegerile prezident'ale ar putea fi organizate în luna septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Alegeri locale 2024 » Cum arată lupta pentru primării în marile oraşe din ţară. Rezultatul ar putea influenţa decisiv alegerile prezidenţiale